Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Február 05. 07:38, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szép hetet tudhat maga mögött a forint

Szép hetet tudhat maga mögött a forint

Az előző hetek izgalmaihoz képest szinte unalmasra sikeredett a hét, legalábbis ami az adatközléseket és eseményeket illeti.

A megjelent makrogazdasági adatok komoly meglepetést nem okoztak: a termelői árak növekedési üteme mérséklődik, a munkaerő piacon érezhető javulás nem körvonalazódik, az árumérlegben pedig novemberben is számottevő többlet halmozódott fel.

Az IMF tárgyalásokkal kapcsolatban sincs új fejlemény, a kormány hamarosan elkészíti válaszlevelét az EU-nak, ezután láthatunk pontosabban a tárgyalások tényleges időzítését illetően. Igazán jelentős belföldi piacmozgató hír hiányában a hazai eszközök mozgásait is elsősorban külső tényezők határozták meg.Ennek megfelelően a forint árfolyama is elsősorban a globális kockázati étvágy ingadozásának függvényében alakult - írják a CIB Bank elemzői. A korábbi jelentős erősödés után a mögöttünk hagyott héten először néhány napi stagnálás következett (EUR/HUF 293-296 közötti irány nélküli kereskedés), majd újabb felértékelődési hullám jött, ami csütörtökön volt a legerősebb: ekkor átmenetileg EUR/HUF 290 alatti szinteken is születtek kötések. Innentől kezdve, továbbra is a nemzetközi hatások nyomán kisebb korrekció következett, s anyagunk zárásakor EUR/HUF 291 közelében ingadozott az árfolyam. Heti szinten ugyancsak erősödés mutatott a forint a svájci frankkal szemben.

A forinthoz hasonlóan elsősorban külső hatások mozgatták az állampapírpiacot is, ami zömében ugyancsak pozitív korrekciót tett lehetővé. A hét legelején azonban az ÁKK által meghatározott hivatalos hozamszintek még emelkedést mutattak, így összességében heti szinten nem mutatott jelentős változást a hozamgörbe. Kisebb lendülettel, mint az előző időszakban, de az utóbbi napokban is emelkedett a BUX index. A csütörtöktől csütörtökig tartó időszakot a pesti tőzsdeindex közel 2 százalékos emelkedéssel zárta. A vezető részvények közül most a Mol vitte a prímet, majd 3 százalékos felértékelődéssel, az OTP és a Richter kisebb mértékű erősödést mutatott, miközben az MTelekom kurzusa kissé visszacsúszott.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: euró, forint, IMF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során