Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Március 31. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Stratégiailag kiemeltté nyilvánítottak hazai víziközmű-szolgáltató cégeket

Stratégiailag kiemeltté nyilvánítottak hazai víziközmű-szolgáltató cégeket

A Kormány a közvagyon megóvása érdekében döntött egyes, a víziközmű-szolgáltató ágazatban működő társaságok stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánításáról - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken. Az erről szóló kormányrendelet rendelet több mint 200 céget érint.

A stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánítással a felszámolás küszöbére kerülő vállalatok működőképessége az általános gazdasági szabályoktól eltérő, speciális jogszabályi keretek között tartható fenn. Az érintett társaságot a meginduló eljárásban fizetési moratórium illeti meg, beszállítói nem függeszthetik fel folyamatos ellátását. Bármilyen kötelezettségvállalás vagy kifizetés kizárólag a kijelölt vagyonfelügyelő, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. jóváhagyásával történhet meg.

Magyarországon a privatizáció kezdetéig 33 vállalat látta el a víziközmű-szolgáltatói feladatokat. Jelenleg az öt állami regionális víziközmű-társaság és a két fővárosi szolgáltató üzemelteti az ország kiépült víziközmű infrastruktúrájának harmadát, míg a fennmaradó kétharmadon mintegy 200 szolgáltató osztozik. A szétaprózódott tulajdonosi szerkezet a működési nehézségek mellett jelentősen eltérő szolgáltatásminőséget és fogyasztói árakat eredményezett, az átfogó fejlesztések elmaradását, késedelmét okozta.

A víziközmű szektorra vonatkozó új, kormányrendeleti szintű részletszabályok meghatározták a közérdekű üzemeltető rendkívüli helyzetekben szükséges kijelölésének módját, ezzel lehetővé teszik a szolgáltatás folyamatos fenntartását a nehéz pénzügyi helyzet ellenére is. A kormányzat az önkormányzatokkal, önkormányzati szövetségekkel együttműködve az egészséges, biztonságos, igényes szolgáltatási színvonalú, ugyanakkor költséghatékony és megfizethető ivóvízellátás, szennyvízelvezetés és –tisztítás biztosítására, a víziközmű-rendszer folyamatos fejlesztésére törekszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: