Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Szeptember 26. 00:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Németországban tömegverekedés volt egy menekültszálláson

Németországban tömegverekedés volt egy menekültszálláson

Tömegverekedés volt egy menedékkérőket befogadó szálláson a németországi Lipcsében.

A csütörtök este történt összecsapásban nagyjából kétszázan vettek részt a Szászország tartományi nagyváros rendőrségének pénteki közleménye szerint.
Az eddig napvilágra került információk alapján a tömegverekedés úgy tört ki, hogy egy 17 éves afgán menedékkérő fiú késsel megfenyegetett egy 11 éves szíriai kislányt, aki a nagybátyjához szaladt. A rokon felindultan kérdőre vonta az afgán fiút, amiből előbb dulakodás lett, majd tömegverekedés.

A verekedők különböző eszközöket - botot, ágylábat, ágybetétlécet - ragadva rontottak egymásnak. Rátámadtak a biztonsági őrökre és a német hadseregnek (Bundeswehr) a helyszínen dolgozó - a biztonsági őrök munkáját támogató - katonáira is.

Az összecsapásban több ember megsérült, köztük a Német Vöröskereszt (DRK) két munkatársa.

A rendőrség csak nagy erők bevetésével tudta helyreállítani a rendet. Hat afgán állampolgárt őrizetbe vettek, őket garázdasággal gyanúsítják. Köztük van a késsel fenyegetőző fiatal is. A rendőrséghez több feljelentés is érkezett testi sértés miatt, a konfliktust kirobbantó afgán fiút pedig kényszerítés - erőszakkal fenyegetés - bűncselekménye miatt jelentették fel.

A tömegverekedés a lipcsei nemzetközi vásár egyik pavilonjában történt, amelyben több mint 1800 menedékkérőt helyeztek el, köztük nagyjából 900 szíriai és 250 afgán állampolgárt.

Sajtóbeszámolók szerint miután a rendőrök szétválasztották a verekedőket, az afgánok megtagadták, hogy visszamenjenek a szállásra, és a csarnok előtt, a szabadban töltötték az éjszakát.

Az átmeneti szálláson hétfőn is volt egy kisebb összetűzés, akkor irániak és marokkóiak csaptak össze.

Németországban az utóbbi évtizedek legerősebb menekülthulláma miatt szinte mindenhol zsúfoltak a menedékkérők szállásai, és nem először fordult elő tömegverekedés. Több alkalommal etnikai alapon szerveződő csoportok csaptak össze. Ezért a Szászországgal szomszédos Türingiában - ahol ugyancsak történtek már tömegverekedések - a tartományi kormány felvetette, hogy a menedékkérőket nemzetiség szerint elkülönítve kellene elhelyezni.

Szakértők szerint inkább az elhelyezés körülményein kell javítani, mert a konfliktusok főleg a befogadóállomások zsúfoltsága miatt mérgesednek el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.