Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Február 06. 07:48, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Leáldozóban a rossz tömegáruk korszaka

Leáldozóban a rossz tömegáruk korszaka

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes-államtitkára szerint leáldozóban van a silány minőségű tömegáruk korszaka.

Bognár Lajos erről a Foodapest és az UKBA szakkiállítás vasárnapi megnyitóján beszélt a budapesti Hungexpo vásárközpontban.

A Foodapest Nemzetközi élelmiszer, ital, élelmiszer-gépipari és vendéglátóipari szakkiállítást, valamint az UKBA Nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítást a szervezők másodszor rendezik meg egyszerre annak érdekében, hogy az érdeklődők koncentráltan ismerkedhessenek meg a kínálattal.

Bognár Lajos a megnyitón emlékeztetett arra, hogy a vásárlók egyre tudatosabban válogatnak a termékek között. Az ár mellett ma már azt is nézik, hogy melyik élelmiszer az egészségesebb, de keresik a kézműves termékeket is. Értékelik, ha valamilyen áru olyan gonddal és odafigyeléssel készült, ahogyan azt a szülőktől, nagyszülőktől megszokták.

Plasztik árú

A helyettes államtitkár a tapasztalatokra hivatkozva állította, hogy a hagyományos ízek folyamatosan szorítják ki az üzletek polcairól a „plasztik árut”, amely ízében és összetevőiben meg sem közelíti a magas szinten feldolgozott, egészséges, biztonságos élelmiszereket.

Törvények

Utalt arra: a kormányzat folyamatosan hoz olyan intézkedéseket, amelyek felgyorsítják a minőség térnyerését a hazai élelmiszerpiacon. Bognár Lajos példaként említette a népegészségügyi termékadót, a jövedéki törvény módosítását, a magyartermék-rendeletet, illetve a Hungarikum törvényt és termelői piacok hálózatának folyamatos bővülését. Jelezte: a magas szinten feldolgozott egészséges és biztonságos élelmiszerek termelése új távlatokat nyit a vidéken élők előtt.

A jövő szerdáig tartó árumustrán mintegy kétszáz kiállító vonultatja fel termékeit. A hétezer négyzetméteren bemutatkozó cégek közül több külföldről, összesen tíz országból érkezett a kiállításra – mondta Siklósi Csaba, a Hungexpo kereskedelmi igazgatója a megnyitón.

Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke, valamint Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke egyaránt arról beszélt, hogy mind a sütőiparban, mind a cukrászatban fontos a kreativitás és az innováció. Ezzel a szemlélettel lehet ugyanis úrrá lenni a nehéz gazdasági körülményeken. Ezek jegyében szervezték a kiállítás szakmai programjait - hangsúlyozták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során