Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 12. 14:11, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Jelentős kutatás Szegeden

Jelentős kutatás Szegeden

Gombafajok DNS-alapú azonosításán dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy nemzetközi összefogással megvalósuló kutatási program részeként.

Az egyetem tájékoztatása szerint a program célja olyan DNS-szakaszok meghatározása volt, amelyek mintegy „vonalkódként” használhatók különböző gombafajok azonosítására. A kutatásban az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszékének öt biológusa, valamint az ELTE két munkatársa vett részt.

A kutatás jelentőségét átfogó volta adja. A valódi gombákat szinte teljesen felölelő vizsgálat a gombák univerzális vonalkódjaként a sejtmagi riboszomális RNS-t kódoló régiót jelölte meg számos gén, illetve lókusz (az egyes gének fizikai helye a kromoszómán) összehasonlítása révén. A szegedi kutatók két nagyobb gombacsoport, a kalaposgombák (Agricales) és a Mucoromycotina altörzs elemzésében vettek részt.

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata, a Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS) egyik, néhány hete megjelent számának címlapfotója is a nemzetközi kutatócsoportnak – Fungal Barcoding Consortium (Gomba Vonalkód Csoport) – a témában született közleményére hívta fel a figyelmet. A cikk szerzői között ott voltak az SZTE kutatói is.

A szegedi kutatók az utóbbi időben több jelentős eredményt értek el a fejlődéstörténet molekuláris vizsgálata és az evolúció területén. Elsőként írtak le robbanásszerű adaptív radiációt, fajképződést a gombákban, tanulmányukat egy nemzetközileg szintén elismert folyóiratban, a Systematic Biologyban közölték. Egy nemrég lezárt – az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) és a német DFG kutatási alap által is támogatott – nemzetközi együttműködés keretében pedig elvégezték a Mucoromycotina altörzs egyik legnagyobb csoportjának átfogó filogenetikai elemzését is.

A létrehozott adatsorok általános érvényű biológiai kérdések tanulmányozását is lehetővé teszik: segítségükkel például becslések készíthetők a létező, de még le nem írt fajok számáról.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során