Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Augusztus 12. 07:10, szerda | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - felülmúlja az előrejelzéseket a menekülthullám

Illegális bevándorlás - felülmúlja az előrejelzéseket a menekülthullám

A német kormányzat jelentősen felfelé módosítja a menedékkérők számának alakulására adott prognózisát, mert a menekülthullám felülmúlta az eddigi előrejelzést - jelentette be kedden a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere a szövetségi rendőrség menedékkérőket regisztráló bajorországi állomásán tett látogatása után újságíróknak kijelentette: "fel kell készítenem a német nyilvánosságot arra, hogy nagyobb lesz a menedékkérők száma, mint ahogy eddig gondoltuk".

A belügyminisztérium felügyelete alá tartozó szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) legutóbbi nyilvános előrejelzése szerint 450 ezer menedékjogi kérelem érkezhet az év végéig. Sajtóértesülések szerint viszont a hivatal belső számításai már azt mutatják, hogy akár a 600 ezret is elérheti a kérelmek száma.

Thomas de Maiziere erről csupán annyit mondott, hogy még zajlik a prognózis felülvizsgálata, és az új előrejelzésben jelentősen nagyobb szám szerepel majd.

A prognózis azért fontos, mert a tartományok és a helyi önkormányzatok annak alapján tudnak tervezni és gazdálkodni az erőforrásaikkal. Arra az ország szinte minden részében nap mint nap van példa, hogy a német állami, önkormányzati szervezeteket meglepte és felkészületlenül érte az évtizedek óta legnagyobb menekülthullám. Például Berlinben a tartományi rangú főváros vezetése kedden 3 millió euró azonnali átcsoportosításáról döntött az egészségügyért és szociális ügyekért felelős tartományi hivatal (LaGeSo) részére, mert a menedékkérők elhelyezését összehangoló hivatalt vészesen túlterhelte a menekülthullám. A hivatal székházánál napok óta több százan várnak a sorukra, nappal a hőségben és a szabad ég alatt éjszakázva.

Júliusban olyan sok menedékkérő érkezett Németországba, mint soha korábban egy hónap alatt: 79 ezer embert regisztráltak. Az év eleje óta pedig már 300 ezernél is több menedékkérőt vett nyilvántartásba a BAMF, ami 100 ezerrel meghaladja a tavaly egész évben regisztráltak számát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.