Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 04. 07:59, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Fertőzésszerűen terjed a kór

Fertőzésszerűen terjed a kór

Az Alzheimer-kór az agysejtek kapcsolódási pontjain át úgy terjed egyik agyi zónáról a másikra, mint egy fertőzés.

Állapította meg egy egerekkel végzett amerikai tanulmány, amely olyan humán kezeléseket eredményezhet, amelyek segítségével már a kezdetén meg lehetne gátolni a betegség kiterjedését.

A PloSOne internetes folyóiratban ismertetett tanulmány megerősíti az Alzheimer-kór kialakulásának új hipotézisét, amely szerint a betegség egyetlen agyi övezetből indul ki. Ebben az esetben azonban nem fertőző anyagról van szó, hanem egy tau nevű rendellenes fehérjéről, amelynek a megcsavarodott kötegei megfojtják, fokozatosan elpusztítják az összes neuront. A felfedezés arra enged következtetni, hogy ennek a folyamatnak idejekorán történő megállításával megakadályozható ennek a pusztító és gyógyíthatatlan betegségnek a terjedése.

„A korábbi kutatások, így az emberen végzett mágnesesrezonancia-vizsgálatok már feltárták a betegség terjedésének ezt a típusát” – mutatott rá Scott Small, a New York-i Columbia Egyetem orvosi karának neurológiaprofesszora, a tanulmány társszerzője.

„A különböző kutatások azt viszont nem tudták bizonyossággal igazolni, hogy az Alzheimer-kór közvetlenül az agy egyik térségéről a másikra terjed” – áll Scott Small közleményében.

Az egerek agyát 22 hónapon át meghatározott időszakokban megvizsgálták, hogy megállapítsák a tau-fehérje terjedését. Azt állapították meg, hogy az egerek öregedésével párhuzamosan ez a fehérje végighalad a homloklebenyen található enthorinális kéregtől a hippokampuszig, majd a neocortexig (külső agykéreg).

„Ez a folyamat nagyon hasonló ahhoz, amelyet az embereknél az Alzheimer-kór kezdeti stádiumaiban megfigyelhetünk” – fejtette ki Karen Duff, a Columbia Egyetem orvosi karának professzora, a tanulmány fő szerzője.

A kutatók arra utaló jeleket találtak, hogy a tau-fehérje egyik neuronról a másikra a szinapszisok (idegsejtek közötti kapcsolódási pontok) útján terjed. A tanulmány új megvilágításokba helyezi a jelenséget, amelyek révén jobban megérthető lesz az Alzheimer-kór és más neurológiai betegségek, megnyitva az utat olyan kezelés kidolgozásához, amely képes lesz megállítani a terjeszkedését – vélte Karen Duff.

Az elsősorban az idősek között gyakori Alzheimer-kór jellemzői a béta-amyloid (fehérje) plakkok felhalmozódása az idegsejtek közötti területeken és a tau-fehérje kötegeinek megcsavarodása a neuronokban.

„A betegség leghatásosabb kezelése a felismerése és a kifejlődésének megakadályozását célzó korai kezelése lenne, mert a betegség az első stádiumában reagál a legjobban a terápiákra” – mutatott rá Scott Small, aki szerint küszöbön állnak az elsősorban a tau-fehérjét célba vevő klinikai kezelések.

Ha megismerjük azt a mechanizmust, amellyel a tau-fehérje egyik idegsejtről a másikra átterjed, esetlegesen egyfajta immunterápiával megakadályozható lenne, hogy a rendellenes fehérje egyik idegsejtről a másikra a szinapszisok útján átterjedjen” – vélte Duff. A betegség így nem terjedne át az agy más régióra, és nem alakulna ki a demencia egyik legsúlyosabb formája.

A rétegfelvételekhez jelenleg használt kontrollanyagok segítségével nem mutatható ki a tau-fehérje, csak a béta-amyloid plakkok, így a jelenlegi kezelések is ezeket veszik célba.

Az Alzheimer-kór a szellemi képességek fokozatos és visszafordíthatatlan elveszítésével jár. 2010-ben világszerte közel 36 millióan szenvedtek ebben a betegségben.

Címkék: agy, Alzheimer-kór

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során