Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

EU-csúcs - Tabajdi: a kormány nem tudta érvényesíteni a magyar érdekeket

EU-csúcs - Tabajdi: a kormány nem tudta érvényesíteni a magyar érdekeket

Az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint az Orbán-kormány nem tudta érvényesíteni a magyar nemzeti érdekeket a hétéves uniós költségvetési vitában. Tabajdi Csaba pénteki közleményében azt írta, hogy a szocialisták nemmel fognak szavazni az EU-büdzsére.

"Magyarország nem veszíthet el 1400 milliárd forintot az uniós költségvetésből! Az Orbán-kormány nem tudta érvényesíteni a magyar nemzeti érdekeket a hétéves uniós költségvetési vitában" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Tabajdi Csaba szerint "akárhogy is csűri-csavarja" Orbán Viktor a számokat, a veszteséget a magyar polgárok, vállalkozók és kistérségek szenvedik el.
"Mindez az Orbán-kormány fejlesztési és Európa-politikájának teljes csődjét bizonyítja! Magyarország ezért túl nagy árat fizet" - vélekedett az MSZP-s politikus.
Tabajdi Csaba közölte: a szocialisták támogatták a kormányt a kohéziós alapok támogatásáért folytatott erőfeszítéseiben, de csalódtak, mert Magyarország 4,6 milliárd eurót vesztett a jelenlegi költségvetési időszakhoz képest.
"Ez óriási veszteség. (...) Ez az ára a Fidesz antidemokratikus, Európa-ellenes külpolitikájának, amellyel jelentősen beszűkítette hazánk érdekérvényesítő lehetőségeit" - tette hozzá.
Tabajdi Csaba leszögezte, hogy a magyar szocialista EP-képviselők el fogják utasítani a költségvetést a parlamenti szavazás során.
A politikus úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió nettó befizető tagállamainak vezetői is szégyellhetik magukat "önzésükért, gazdasági nacionalizmusukért", ami az uniós költségvetés jelentős csökkenéséhez vezetett.
Orbán Viktor miniszterelnök a csúcs után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a megállapodás értelmében Magyarország a második az egy főre jutó nettó pozíciót tekintve a tagállamok sorában. Utalt arra, hogy a teljes költségvetési összeg csökkenése ellenére nőtt az egy főre jutó támogatás.

Címkék: EU-csúcs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.