Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Július 19. 17:30, hétfő | PR

Amit a légkondicionálókról tudni érdemes

Amit a légkondicionálókról tudni érdemes

A légkondicionálók a modern világ nélkülözhetetlen eszközeivé váltak.

Sokan el sem tudnák képzelni háztartásukat egy-egy ilyen hűtő-fűtő berendezés nélkül, amelyek alapvető funkcióik mellett a segítenek megtisztítani az otthon levegőjét, illetve kordában tartani annak páratartalmát.

Ha te is most tervezel légkondicionáló berendezést vásárolni otthonodba, akkor érdemes megismerkedned nagyvonalakban a klímák működésével és sajátosságaival, hogy a lehető leghatékonyabban használhasd új szerzeményedet!

Hogy működnek a légkondik?

A hagyományos légkondicionáló berendezések eltávolítják a meleget hűteni kívánt helységből, és hűvös levegőt fújnak be az épületbe. Ehhez a kílmák átfújják a levegőt egy párologtató csövön, épp úgy, ahogyan a hűtők teszik. Ezen az elven működik az emberek bőre is izzadás közben.

A párologtatóban csőben hűtőanyag van, amely cseppfolyós állapotból légneművé alakul át, miközben magába szívja a hőt a levegőből. Ezt aztán egy másik csövön keresztül a berendezés kipumpálja az épületből, ahol egy kondenzátorban lehűl és újra cseppfolyóssá válik.

A két cső között egy kompresszor mozgatja a hűtőanyagot, illetve ez felel a hűtőanyag nyomásának szabályozásáért is, biztosítva ezzel, hogy teljes mértékben elpárologjon, majd újra lecsapódjon az ezekre kialakított részekben.
A kompresszor motorja használja fel az összes ehhez szükséges energiát, és az egész rendszer nagyjából háromszor akkora hűtőenergiát képes leadni, mint amennyit a kompresszor felhasznál. Ez a hűtőanyag halmazállapotváltozásának köszönhető.

Mit jelent az, hogy „egy tonnányi” hűtőkapacitás?

A légkondicionálók feltalálása előtt főleg jéggel oldották meg a helységek hűtését. Amikor aztán elkezdett terjedni az új, modern klímatechnológia, a légkondikat az alapján kezdték el besorolni, hogy egyetlen nap alatt hány tonnányi jég elolvasztásával lehetett korábban ugyan olyan hűtést elérni.

Hogyan tisztítják a levegőt a légkondicionálók?

A legtöbb légkondicionáló rendszernek van egy szűrője a párologtató felett, ami segít kivonni a különféle részecskéket a forgatott levegőből. Ez nem csak a levegőt tisztítja, hanem magát a légkondicionáló egységet is segít tisztán tartani.

Természetesen, ahogy működtetik, a légkondi szűrőjébe idővel egyre több szennyeződés ragad bele, ezért ezek a szűrők rendszeres tisztítást, vagy cseréket igényelnek majd, hogy a klíma megfelelően működhessen. Fontos továbbá észben tartani, hogy a koszos szűrők pont, hogy ronthatják a forgatott levegő minőségét, ezért is fontos a berendezések rendszeres karbantartása és takarítása.

Hogyan működtethető a legtakarékosabban egy lékgondi?

Ha szeretnéd a leghatékonyabban működtetni klímádat, akkor ügyelned kell rá, hogy az egységeket összekötő csővezetékek ne szivárogjanak sehol, illetve, hogy a szűrők, a párologtató, és a kondenzátor is rendszeresen tisztítva legyenek. A klíma beszereléséhez, illetve alaposabb karbantartásához mindenképpen kérd szakember segítségét!

Fontos továbbá, hogy ne zárd el légkondid légmozgását, tehát ne helyezz semmit a belső és külső egységek elé, amik felfoghatják a levegő szabad áramlását.

Érdemes ezen kívül befektetned otthonod megfelelő szigetelésébe is, illetve betömni azokat a réseket, amelyek huzatot okozhatnak szobáidban. Ezekkel a javításokkal hosszútávon sokat spórolhatsz a hűtésen és a fűtésen is, hiszen klímádnak sem kell megerőltetnie magát az ideális hőmérséklet megtartásához.

Amennyiben otthonod párásabb helységei (ezek általában a fürdőszoba és a konyha) rendelkeznek kivezető nyílásokkal, használd ki ezeket is a nedves levegő kivezetésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat